söndag 29 maj 2016

Souvlaki

Idag har vi gjort Souvlaki.
Så himla gott. När man äter souvlaki i Grekland så får man pommes i brödet, men vi tog ris i stället. Lika gott det.


Om nån vill ha recept så kommer det här:
Vi använde fläskkarré på bit som vi skar i tunna skivor och la i marinad ett par timmar.

Marinaden:
(vi gjorde dubbel sats eftersom vi hade så pass mycket kött. nästan 1 kg, vi höftade vi med ingredienserna, som vi alltid gör. Smaka av tills du är nöjd.)
1 dl olivolja
1 dl saft från citron
1 tsk citronpeppar 
1 tsk salt
1 riven vitlöksklyfta ( vi hade i 3 stora klyftor)
1 tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
1 krm aromat
2 tsk grillkrydda
1 tsk Grekisk salladsmix (sån på påse man köper i 3-pack) vi använde en påse
1/2 msk soja

Låt köttet dra i marinaden ett par timmar i kylen.
Sen steker man det på ganska hög värme.Det ska bli ordentlig stekyta.

Tzatziki:
Grekyogurt, riven avvattnad gurka, salt och lite persilja

Bröden:
1/2 pkt jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
2 msk sirap
1 msk olja
1/2 tsk salt
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl rågsikt

Smula jästen och blanda ut med vatten.
Ha i övriga ingredienser och blanda till en slät smet.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Kavla ut runda bitar som passar i en stekpanna och stek bröden i het panna utan smör eller olja.
Lägg bröden i en kökshandduk så blir dom mjuka och fina.

Smaskens!

2 kommentarer:

  1. Åh jag älskar souvlaki!! Och pikilia, herregud vad gott!!

    SvaraRadera

✨🌺 Tack för din kommentar. Välkommen tillbaks 🌺 ✨