måndag 5 oktober 2015

Bröd i Lergryta

Jag har jättesvårt att hitta gott bröd i butiken, så oftast blir det rostmackor, men det blir ju ganska trist i längden, så igår testade vi detta enkla recept i lergrytan, och det blev saftigt och gott. Ska testa fler varianter på detta bröd och blanda ner lite godsaker i degen.

Enkelt och gott bröd i Lergryta.

25 gram jäst
5 dl vatten
0,5 dl olja

2 tsk salt
1,5 liter vetemjöl
(vi hade inte så mycket vetemjöl hemma, så tog även lite rågsikt)

1. Varm vattnet till 37grader, tillsätt oljan.
 Smula ner jästen i degblandaren och häll i lite av vattnet rör tills jästen har löst upp sig och tillsätt resten av vätskan, saltet och nästan allt mjöl. 
Arbeta i maskin i ca 5min.

2. Låt jäsa 1 timme. 
Lägg under tiden lergrytan i blöt. arbeta degen med resten av mjölet och forma den till ett avlångt bröd.
 Ta upp grytan och vattnet och olja in den. (även locket) Ställ in den i nedre delen av den kalla ugnen och sätt ugnen på 200 grader ca 1 timme.
 Stjälp upp brödet och låt det svalna i bakduk.





Micke fixade en frukostmacka till jobbet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

✨🌺 Tack för din kommentar. Välkommen tillbaks 🌺 ✨