Jag har jättesvårt att hitta gott bröd i butiken, så oftast blir det rostmackor, men det blir ju ganska trist i längden, så igår testade vi detta enkla recept i lergrytan, och det blev saftigt och gott. Ska testa fler varianter på detta bröd och blanda ner lite godsaker i degen.
Enkelt och gott bröd i Lergryta.
25 gram jäst
5 dl vatten
0,5 dl olja
2 tsk salt
1,5 liter vetemjöl
5 dl vatten
0,5 dl olja
2 tsk salt
1,5 liter vetemjöl
(vi hade inte så mycket vetemjöl hemma, så tog även lite rågsikt)
1. Varm vattnet till 37grader, tillsätt oljan.
Smula ner jästen i degblandaren och häll i lite av vattnet rör tills jästen har löst upp sig och tillsätt resten av vätskan, saltet och nästan allt mjöl.
Arbeta i maskin i ca 5min.
2. Låt jäsa 1 timme.
Lägg under tiden lergrytan i blöt. arbeta degen med resten av mjölet och forma den till ett avlångt bröd.
Ta upp grytan och vattnet och olja in den. (även locket) Ställ in den i nedre delen av den kalla ugnen och sätt ugnen på 200 grader ca 1 timme.
Stjälp upp brödet och låt det svalna i bakduk.
Micke fixade en frukostmacka till jobbet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
✨🌺 Tack för din kommentar. Välkommen tillbaks 🌺 ✨