Vi har fått plankor i present, och igår invigde vi dom.
Först ska man bränna till dom, och det gör man genom att olja in dom rejält och har i ugnen tills oljan kokar.
Här är innan ugnen.
Här är efter ugnen. Kunde gjort fler gånger, men dom lär nog bli inbrända ganska snabbt ändå har jag en känsla av.
Jag har aldrig gjort plankstek förut, så för att vara första gången så tycker jag dom vart fina.
Micke fixade köttet, för det är han bättre på.
Riktigt gott var det.
Nästa gång ska vi göra plankstek black & white.
Ser riktigt gott ut!
SvaraRaderaVi har precis likadana plankor men vi har inte använt dom än. Bra att du skrev hur man skall bränna till dom, för inte ens det har vi gjort än.
Ha en fin lördag!
"För att din planka skall hålla så länge som möjligt och ge den rätta smaken bör de
Radera”brännas” in innan man använder dem första gången. Pensla plankan rikligt med
neutral matolja. Sätt in dem i ugn vid 200° och låt dem stå tills oljan kokat in,
ca 10minuter. Ta ut plankorna och pensla på mer olja och sätt in dem ytterligare
5-10 minuter i ugnen. Före man placerar mat på plankan bör den oljas in och
förvärmas något i ugn, annars finns risk att plankan ”böjer” sig väl mycket. Efter
användandet så skall de diskas av under rinnande varmt vatten. Lägg ej plankorna
i blöt, ej heller skall de diskas i maskin. Plankorna är ej gjorda för att användas i
mikrovågsugn."
Ha en fin Lördag ni också :)
Så vackra plankorna blev efter tiden i ugnen! Har aldrig ätit plankstek förut men det ser fruktansvärt gott ut!
SvaraRadera